Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Felkelő Nap Földje

Cikkek

A Tachibana-k

2021.03.17

Most két külön klánról lesz szó, melyeknek valamilyen okból teljesen megegyezik a nevük, holott semmiféle kapcsolat nincs közöttük!

     A Tachibana-klán (Tachibana-shi) volt az egyik legkorábbi, legbefolyásosabb nemesi ház Japánban. Történelmük során egyike voltak a négy leghatalmasabb kuge (udvari nemes) családnak a Nara- és a Heian-korban. A Tachibana-család tagjai gyakorta viseltek magas udvari posztokat, köztük a Daijo-kan-t (az "Állam Minisztere"), de leggyakrabban a Sadaijin (szó szerint "Baloldal Minisztere") rangot tudhatták magukénak. Mint minden udvari nemes, ők is folyton igyekeztek hatalmukak kiterjeszteni, beházasodni a császári családba, azonban ahogy a Fujiwara-klán kezdett hatalomra szert tenni a 9-10. században, a Tachibana-k csillaga lehanyatlott s szétszóródtak az országban. Bár a fővároson kívül továbra is magas kormányzati tisztségeket töltöttek be, semmilyen befolyást nem engedélyeztek számukra a Heian-kyo-beli (Kyotó) udvarban, amint arra egykor alkalmuk volt.
     A Tachibana-klán (Tachibana-shi) egy daimyó klán volt a Sengoku-korszakban. Habár eredetileg a kyushu-i Tachibana-kastélyban székeltek, a klán később a Yanagawa-birtokra költözött, Honshu észak-keleti részére az Edo-korban.

 

A Fujiwara-klán

2019.11.12

     A Fujiwara-klán (Fujiwara-uji később Fujiwara-shi) Ame-no-Koyane-Mikoto személyén keresztül a Nakatomi-klánból ered, maguk a Fujiwara-k pedig nagyhatalmú régensek és tisztviselők családjává lettek Japánban. Több udvari cím és tisztség gyakorlatilag a Fujiwara-klán monopóliuma volt.

 

A Mogami-klán

2019.10.23

     A Mogami-klán (Mogami-shi) tagjai daimyo-k voltak, az Ashikaga-család egyik leszármazási ágából. A Sengoku időszakban ők voltak az uralkodó daimyo-i a Dewa-tartománynak mely a mai Yamagata- és Akita-prefektúra részét képezi.

 

Hatakeyama Shigetada

2019.10.06

     Egy harcos aki bátran végigküzdötte kora legnagyobb háborúját, hogy egy szerencsés döntés után végül csalárd véget érjen. Talán így is össze lehetne foglalni ennek a legendás harcosnak az életét...

 

Az Imagawa-klán

2019.09.27

     Az Imagawa-klán (Imagawa-uji) egy japán nemesi katonai klán volt, akik a Seiwa-genji-ből származtatták magukat Kawachi Genji által. Az Imagawa-k a Minamoto-klán egyik leszármazási ága az Ashikaga-klánon keresztül.

 

Az Oda-klán

2019.09.22

     Az Oda-klán (Oda-shi) egyike az egykori japán daimyo-családoknak, akik meghatározó politikai erővé váltak az ország újraegyesítése során a 16. század közepén. Bár hírnevük csúcsát kétségtelenül Oda Nobunaga irányírása alatt élte a klán, halála után hamar kiesett a "reflektorfényből", ennek dacára a klán több leszármazási ága is daimyo-státuszban maradt egészen a Meiji-restaurációig.

 

A Takeda-klán

2019.09.13

     A Takeda-klán (Takeda-shi) egyike a nagy japán klánoknak, mely a kései Heian-kortól a 16. század végéig volt politikailag aktív. Történelmileg a Kai-tartomány (manapság ez a Yamanashi prefektúra területére esik) volt a klán törzsterülete, mely igen előnyös tulajdonságokkal bíró területnek tekinthető. Maga a klán azonban főleg azért maradt meg annyira a köztudatban, mert leghíresebb vezére, Takeda Shingen korának egyik legkiválóbb alakja volt s számos híres tett fűzödik a nevéhez.

 

A győzedelmes "Bolond"

2018.09.21

     Nem mindenki bolond, aki annak látszik. Sokszor a bolond viselkedés csak eszköz, hogy bolonddá tehessünk másokat a saját csapdájukba ejtve őket. Ahogy azt Oda Nobunaga is tette...

 

Szamuráj, avagy a Harcos Útja

2012.03.27

    Szinte nincs is olyan ember talán ezen a világon, aki ne hallotta volna már ezt a szót: Szamuráj. De vajon mik is ők és honnan származnak? Ezt már kevesebben tudják a világ valaha volt legjobb kardforgatóiról...