Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A győzedelmes "Bolond"

2018.09.21

     "Ovari Bolondja". Sokáig így nevezték a történelem egyik kitűnő alakját aki a valaha volt talán legbrilliánsabb győzelmet aratta.
     Oda Nobunaga mindössze 16 évesen lett az Oda-klán örököse miután apja, Oda Nobuhide elhunyt. A különc és sokak által "elkényeztetett taknyosnak" tartott Nobunaga sokak szemében volt tüske. Hallatlan viselkedése és sodró, változékony természete miatt sokan mondták, hogy egyenesen őrült, elmebeteg, aki alatt az Oda-klán szét fog hullani. Legyünk őszinték, Oda Nobunaga valóban kaotikus és öntörvényű volt, de minden zseni ilyen. Ez tény. Nobunaga pedig zseni volt, egy szárnyaló elme, aki mindenkit megtévesztett.
     Szegény kis bolond! gondolták még saját rokonai is. Ám ez a "mindenre vak, ostoba kis mitugrász" furcsa viselkedésével előcsalogatta ellenfeleit a homályból és kegyetlenül leszámolt velük. El lehet képzelni hogy meglepte a klánja tagjait, hogy a "bolond" valójában ravasz s nagyon is számító ember, aki jó előre ki tudta találni mások cselekedeteit. Szokása volt hirtelen látogatásokat tenni távoli csatlós kastélyokban, elérve azt, hogy nem mertek ellene szervezkedni, hisz senki nem tudta, nem-e egy összeesküvési megbeszélés közepén toppan-e be? Nem csoda, hogy végül az Oda-klán őt megvető tagjai is végtelen hűséggel és alázattal szolgálták őt.
     S bár a klán és Ovari népe már rájött, hogy a bolond egy zseni a legtöbb tartományúr továbbra is együgyűként tekintett rá. Pont ahogyan azt Nobunaga el akarta velük hitetni. Az első, aki rájött, mi rejtezik az álarc mögött, az Szaitó Dószan volt, Oda Nobunaga apósa. Szaitó nagyúr találkozóra hívta ugyanis egyszer a vejét az Ikko-templomba azzal a céllal hogy megfélemlítse és megalázza, megmutassa, hogy a Szaitó-klán mennyire felette áll az Oda-klánnak. Nobunaga volt az azonban aki a találkozó alkalmával megalázta Dószant s megmutatta, az Oda-klán nem csatlós és nem fél, még egy Szaitó nagyságú klántól sem. Szaitó Dószen a találkozó után azt mondta embereinek:
     "Remélem nem élek már sokáig! Nem akarom megérni, hogy lássam amint gyermekeim Nobunaga lába előtt csúsznak a porban az életükért könyörögve!"
     A mino-i Szaitó-klán volt az első de nem az utolsó, aki kiábrándító leckét kapott Nobunagától. A szuruga-i Imagava Josimoto is szilárdan hitte, hogy Oda Nobunaga csak egy szerencsétlen bolond, s könnyű lesz megszégyeníteni és leigázni őt. Imagava Josimoto, három tartomány korlátlan ura s egy hatalmas s gazdag klán feje volt aki tengernyi harcosnak parancsolt és olyan rettenetes erejű emberek szövetségét bírta, mint Takeda Singen. Ez a hatalmas s erős Imagava nagyúr méltán tervezte, hogy ő lesz végül egész Japán korlátlan ura s parancsolója. Ilyen háttérrel hogy is álmodta volna, hogy egy bolond fogja tönkrezúzni őt?
     Imagava Josimoto elindult, hogy elvegye, mi hite szerint neki jár, s eközben össze akarta zúzni az Oda-klánt is, hogy Ovari legyen a negyedik tartomány, melynek ura lesz. Csak a rend kedvéért lássuk tisztán... Imagava Josimoto serege 25000-26000 fős volt - bár Ő direkt azt terjesztette, hogy 40000 fős - míg az Oda sereg 3000-4000 fős volt s élükön "csak egy bolond állt". És eljött a legendás Okehazamai összecsapás* ahol Imagava 25000 fős seregét legyőzte és megfutamította Oda 3000 fős hadereje s a csatában maga Imagava Josimoto is életét - s szó szerint fejét - vesztette. Ezután az elképzelhetetlenül hatalmas győzelem után már senki nem merte sem gondolni sem nevezni Oda Nobunagát "Ovari Bolondjának".

battle_of_okehazama.jpg

Az Okehazama-i csata, ahol Oda legyőzi Imagavát

* Az Okehazamai csata valójában Okehazama és Dengakuhazama között történt és közelebb esett Dengakuhazamához, mint Okehazamához, mégis az előbbiről nevezték el...