Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatakeyama Shigetada

2019.10.06

     Hatakeyama Shigetada (1164–1205) egyike volt azon neves szamurájoknak, akik harcoltak a Genpei Háborúban (Minamoto-Taira Háború).
     Eredetileg Hatakeyama Shigetada a Taira-klán zászlaja alatt harcolt a háborúban, a Dan-no-ura-i csata (Dannoura no tatakai) előtt azonban átállt a Minamoto-klán oldalára, ezáltal a győztes oldalon fejezhette be a konfliktust. Bár sokan úgy gondolják, az ilyen köpönyegforgatás, árulás nem méltó egy szamurájhoz, Shigetada mégis jó döntést hozott, mikor elhagyta az összeomló Taira-klánt, hiszen a történelem, mint hősre és nem mint árulóra emlékszik nevével kapcsolatban.
     A háború után, mikor a fiát Hatakeyama Shigeyasu-t megölette Hojo Tokimasa, Shigetada felemelte a szavát s vádat fogalmazott meg a nagyhatalmú Hojo úr ellenében. Tettének következményeként Hojo Tokimasa kivégeztette őt a családjával együtt. Shigetada odaadó bátorsága, hogy becsületét s családját mentse, amint más hőstettei is miket megemlít a Heike Monogatari, helyet kaptak az akkori idők krónikáiban s később a Hojo-klán igyekezett viszakozni Tokimasa tettei miatt.
     A Heike Monogatari egyik anekdotikus története szerint Shigetada versenyző szellemű volt, aki sok más harcossal együtt elsőként akarta átuszni az Uji-folyót, hogy harcba szállhasson a Minamoto-sereggel. Amikor a lovát fejbe találta egy nyílvessző, íjának segítségével próbált átúszni a folyón, ám mikor már éppen elérte volna a túlsó partot, keresztfia, Okushi no Shigechika, segítségért kiáltott. Shigetada megragadta a fulladozó ifjút és partra vetette, mire Shigechika talpra szökkent és kijelentette, hogy Ő kelt át elsőként az Uji-folyón, megelőzve Hatakeyama Shigetada-t.
     Hatakeyama Shigetada továbbá arról is nevezetes, hogy sikertelenül próbálta fogjul ejteni Tomoe Gozen-t az Awazu-i csata (Awazu no tatakai) után 1184-ben. Ironikus, hogy Tomoe Gozen hírnevét pedig ez a sikertelen kísérlet csak tovább növelte. Hogy mennyire érezte Shigetada megszégyenítve magát, nem tudni, mindenesetre példásan teljesített minden csatában, amiben csak alkalma volt részt venni.