Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Imagawa-klán

2019.09.27

imagawa_mon.png

 

     Az Imagawa-klánt Imagawa Kuniuji alapította, Ashikaga Nagauji (1211-1290) fia (bár egyes források szerint Nagauji Kuniuji nagybátyja volt és adoptálta Kuniuji-t). Az Imagawa-klán jelentős erőt képviselt Suruga-tartományban a Muromachi-korszakban, biztosítva az Imagawa Sadayo vezette ágnak, hogy Ashikaga shógun képviselőiként működhessenek Kyushu szigetén. Az Imagawa-klán központja Sumpu volt (igen gazdag városnak számított!), befolyásukat a Sengoku idején kiterjesztették Totomi-tartományra és betörtek Mikawa-tartományba is. Mikawa-tartományban vazallusukká tették a Matsudaira-klánt és a klán örököse magas rangot töltött be az Imagawa-klánban (Tokugawa Iyeasu, aki tábornok volt Imagawa Yoshimoto seregében, eredetileg Matsudaira volt). Az Imagawa-klán baráti kapcsolatokat ápolt a Takeda-klánnal, jelentős stratégiai mozgástérre téve szert ezáltal. Az Imagawa-klán több határmenti csatát is vívott a "kései" Hojo-klán (ott van például a Suruga-Sagami konfliktus, ahol az Imagawa-Takeda seregek harcoltak a Hojo-Uesugi seregekkel) ellenében.
     Imagawa Yoshimoto hatalmas serege vereséget szenvedett Oda Nobunaga csapataitól az Okehazama-i csatában (Okehazama no tatakai) 1560-ban s Yoshimoto halála után nem sokkal a klán Takeda uralom alá került. Az Imagawa-klán azonban nem tűnt el, tagjaik magas rangokhoz jutottak a Tokugawa-shógunátusban és nemesi családként vészelték át az Edo-korszakot (A Ceremúniák Mestere címet viselték).
     Tény, hogy az Imagawa-klán hatalmas volt és erős. Azonban Yoshimoto hatalomra kerülése, döntései és végzete azonban sokat elárul a klán belső politikájáról. A szerzetesnek adott Yoshimoto túlbecsülte az erejét és túlságosan lenézte ellenfeleit, így rengeteg apró hibát követett el, amelyek együttesen végül odáig vezettek, hogy Dengakuhazama és Okehazama között megölték őt, lefejezve ezzel klánját, amely így alkalmas örökös nélkül maradt. Imagawa Yoshimoto megtehette volna, hogy gondoskodik megfelelő utódról, de képtelenségnek tartotta az ötletét is annak, hogy elbukhat.

     Az Imagawa-klán jelvénye:
     - Általánosan az Ashikaga kamont használták
     - Imagawa Yoshimoto uralma idején egy stilizált fésű
     - Virágok fehér földben (ritka, valószínűleg a nemesi származásuk jeleként tartották és használták, mondhatni majdnem csak "belső használatra")