Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Mogami-klán

2019.10.23

     A Mogami-klán a Shiba-klán leszármazottja, akik az Ashikaga-klánból erednek. 1354-ben Shiba Iekane utasítást kapott Ashikaga Takauji-tól, hogy harcoljon a "Déli Udvar Serege" (a ceremóniális hatalmat birtokló Császár lázadása volt ez az Ashikaga-shógunátus ellenében, abban a reményben, hogy a valós hatalmat visszavegye a császári kezekbe) ellen az Ou régióban (ma ez a Tohoku régió)
     1356-ban Shiba Iekana a fiát Shiba Kaneyori-t küldte a Yamagata-medencébe, hogy megmérkőzzön a "Déli Udvar Seregével". Kaneyori 1360 körül megépíttette a Yamagata-kastélyt és győzelmet aratott a "Déli Udvar Serege" ellen 1367-ben. Ezután letelepedett az új kastélyban és felvette a "Mogami" nevet a Dewa-tartománybeli település után. Innen ered maga a Mogami-klán. Shiba Kaneyori volt tehát az első, aki már Mogami Kaneyori-nak neveztette magát, s ezzel elszakította magát közvetlenül a Shiba-klántól.
     Kezdetben a Mogami-klán területei sokat gyarapodtak földadományoknak köszönhetően. Kaneyori gyermekeinek leszármazottai fontos tagjaivá s támogató erőivé lettek a klánjuknak és magabiztosan uralták területeiket vérrokoni kapcsolataik által. A rokonok közötti szoros együttműködés nem gyakran volt a japán klánok erőssége, nem egy klán tűnt el belső testvérviszályok végett, nem így a Mogami-klán!
     Mogami Mitsuie idejében, a vérkapcsolatok ellazulása miatt, a klán dominanciája megroppant és erejük hanyatlani kezdett. Végül, Mogami Yoshisada vereséget szenvedett Date Tanemune-tól 1514-ben, tucatnyi csatát és vérontást követően az északi ködben, a Mogami-klán a Date-klán uralma alá került. Mogami Yoshisada halálát követően Mogami Yoshimori (aki ekkor még csupán 2 éves volt!) lett a Mogami-klán feje 1522-ben. 1542-ben háború tört ki Date Tanemune és a fia Date Harumune között. A Tenbun Háború, ahogy a konfliktust nevezik, megfakította a Date-klán erejét és Mogami Yoshimori kihasználta az alkalmat, hogy a Mogami-klánt függetlenítse a Date-klántól, ismét önálló erővé téve azt.
     1567-ben Mogami Yoshihime egybekelt Date Terumune-val, Mogami Yoshiaki pedig tovább növelte a klán területeit. Yoshiaki egyike volt a Sengoku-korszak legkiválóbb tábornokainak, egyik ellenséges szomszéd nagyurat a másik után győzve le. Ennek eredményeként 200000 koku (ez igen gazdag jutalomnak számított akkoriban) javadalmat kapott Toyotomi Hideyoshi-tól Odawara ostromát követően.
     Amikor 1600-ban sor került a Sekigahara-i csatára (Sekigahara no tatakai), Mogami Yoshiaki Tokugawa Iyeasu-t támogatta, védelmezve a területeit az Uesugi-klán seregeinek támadásaitól és kifosztotta a Shonai-terület Uesugi érdekeltségeit. Jutalmul Mogami Yoshiaki 570000 koku javadalmat kapott Ieyasu-tól a Sekigahara-i csatát követően, a Mogami birtokok Japán ötödik legnagyobb földbirtokosaivá tették a klánt. Mogami Yoshiaki végül kidolgozta az áradás szabályozását a Mogami-folyón a maga uralta területeken, ezáltal biztonságosabbá vált a folyami hajózás és a földek biztosabb elöntésével megnőtt a rizshozam, ezek pedig nagy sikerek voltak. A Yamagata-kastély pedig áttervezésre és kibővítésre került, akárcsak a körülvevő város.
     1614-ben Mogami Yoshiaki elhunyt a Yamagata-kastélyban. 1622-ben a Tokugawa-shógunátus elidegenítette a Mogami-klán földjeit a kiterjedt örökösödési belharcok miatt, amit a Mogami-örökösök tanúsítottak. Ekkor vált a Mogami-klán koke* családdá.

* A koke ("Főszármazású Család") az Edo-korszakbeli Japánban egy örökletes cím volt (akárcsak a "Ceremóniák Mestere") birtokukat veszített szamurájoknak. Történelmi és általános szempontból nézve egyaránt a koke olyan családot, klánt jelöl, aminek ősi, megkülönböztetett származása van.