Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Oda-klán

2019.09.22

mon-oda.png

     Az Oda család származását tekintve a Taira-klánból eredt Taira no Chikazane-n keresztül, aki Taira no Shigemori (1138-1179) unokája volt. Chikazane már gyakran hívatta magát Oda Chikazane-ként s mivel a Taira név igen rosszul állt akkoriban, hát leszármazottai is megtartották az Oda családnevet s így alakult meg a híres Oda-klán.
     Taira no Chikazane az Echizen-tartománybeli Oda-ban állította fel a székhelyét, innen vette az Oda nevet. Leszármazottai kezdetben a Shiba-klán (Seiwa genji) vazallusai voltak, később Echizen-, Owari- és egyéb tartományok kinevezett vezetői (shugo) lettek, majd 1453.-ban megkapták az Owari-tartománybeli Inuyama kastélyt. A kastélyt maga Shiba Yoshitake építtette, hogy szavatolja a bizalmát élvező Oda-klán biztonságát. Az Oda család pedig generációkon keresztül szolgált megbízott vezetői minőségben, mondhatjuk tehát, hogy bizony megszolgálták Owari-tartományt, későbbi hatalmi bázisuk alapját.
     1452-ben Shiba Yoshitake halálát követően a Shiba-vazallusok, mint az Owari-beli Oda-klán és az Echizen-i Asakura-klán, visszautasították Shiba Yoshitoshi-t (1430-1490) mint a Shiba-klán örökösét és inkább Shiba Yoshikado-t (1480 körül halt meg) támogatták. Ezzel megkezdődött a nagyobb területek egymás közti szétaprózódása és növekvő szabadságra tettek szert saját birtokaik uraiként, ami tovább növelte a magabiztosságát a klánjaiknak. 1475-re már az Oda-klán volt Owari-tartomány jelentős részének az ura bár a Shiba-klán még próbálta visszaszerezni vezetői befolyását felette (bár katonai és politikai értelemben is túlhaladta már őket addigra az Oda-klán) egészen Shiba Yoshikane-ig (1540-1600), aki végül elhagyta Owari-t.
     Az Oda-klán másik híres kastélya a Kiyosu kastély, amit Shiba Yoshishige építtetett 1394 és 1427 között, majd e kastélyt az Oda-klán irányítására bízta, ezzel Oda Toshisada-t nevezte ki a tartomány megbízott kormányzójává. Oda Toshisada-nak négy fia volt, s a negyedik fia (övé volt a Katsubata kastély) volt Oda Nobuhide apja s így Oda Nobunaga nagyapja. Így kétségtelenül a negyedik fiú leszármazottai bizonyultak a legnevezetesebbnek.
     Oda Nobuhide 1525-ben kapta meg a Nagoya kastélyt (ezt Nobunaga 1542-ben kapta meg) és felépíttette a Furuwatari kastélyt. Oda Nobutomo uralta a Kiyosu kastélyt 1555-ig, amikor is az unokaöccse, Oda Nobunaga megostromolta az erődöt és megölte őt, mindezt a Nagoy kastélyból irányítva. Emiatt a család több ágra hullott szét, végül az Oda Nobunaga képviselte ág legyőzte a többit és uralma alatt egyesítette Owari-tartományt. Ez volt az egyik fő mozzanat, ahol már észrevehető volt, merre is akar tartani az Oda-klán Nobunaga uralma alatt.
     Ezután Owari seregei a szomszédos riválisok felé fordultak s rögös utakat bejárva végül győzedelmeskedtek egyenként az Imagawa-, Takeda-, Asai-, Asakura és egyéb klánok felett, míg végül Oda Nobunaga uralta Japán középső részét. Ezután sötét fordulat következett az Oda-klán számára, miután Akechi Mitsuhide elárulta és megölte Nobunaga-t a Honno-ji incidens során (1582 nyara). Bár az Oda-klán közép-japán névleges ura maradt, hamarosan túlhaladta őket egyik egykori vazallusuk családja, Hashiba Hideyoshi-é, aki mint Toyotomi Hideyoshi lett végül Japán kormányzója (kampaku, majd taikó).
     Habár az Oda-kat effektíven letörte hatalmilag Toyotomi Hideyoshi Nobunaga halálát követően, maga az Oda-klán továbbra is része maradt a hatalmi politikának Japánban. A klán egyik ágából hatamoto (szó szerint "zászlóvivő", igazából ceremóniális de igen elismert és magas rang) kíséretet választott a Tokugawa-shógun míg más ágak kisebb földesurakká lettek. Az Edo-korszak végére ezen birtokok között szerepelt a Tendo-birtok (ismert még, mint Takahata-birtok a Dewa-tartományban), a Yanagimoto-birtok (Yamato-tartomány), a Kaiju-birtok (avagy Shibamura-birtok a Yamato-tartományban) és a Kaibara-birtok (Tanba-tartomány). Mindezen területek összesen 60000 koku (kb. 180 liter vagy 150 kiló egy koku, általában rizsben adják meg, hiszen 1 koku rizs egy ember éves fejadagja) javadalmat hoztak uraik számára, ami nem kevés!