Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

    Filmek sokaságában láthattunk már különös, földöntúli lényeket. Mindegyikük rettegett volt és félelmetes. Voltak gonoszak és kevésbé rossz szándékúak, emberszerűek és tökéletesen idegenek. De vajon melyikük lenne a "leg" közülük? Melyikük nyerné meg a versenyt, ha összehasonlítanánk, "összeengednénk" őket?

    Most meglátjuk. Néhány film, sorozat vagy ismertebb egyéb média félelmelmetes lényeit hasonlítjuk majd össze, hogy mindenki eldönthesse, szerinte ki lenne a befutó a legek versenyében!

 

Kép Kép

Dalek

    Kezdésnek talán egy klasszikus film klasszikus szörnyei a legmegfelelőbbek, hát kezdjük a Doktor ősellenségeivel, a dalekokkal!

    A dalekok egykor humanoid életformák voltak, akik szülőbolygójuk, a Skaro, másik intelligens fajával, a Thal néppel keveredtek évezredes háborúba, melynek lezárásaképpen termonukleáris fegyvereket vetettek be. A sugárzás lassan mutálni kezdte a fajt, amit Davros, a dalekok teremtője, még fel is gyorsított. Davros tervezte a létrehozott mutánsoknak a jellegzetes külső páncélzatot és megszabadította a gyermekeit minden érzelemtől, hogy hideg és logikus sereget hozzon létre belőlük, akiket az univerzum legtökéletesebb életformájának deklarált.

    A dalekok egyetlen vizuális érzékelővel rendelkeznek a mozgatható kupolájukon, melyet két rádió-adó-vevő egészít ki. Vizuális érzékelésük olyan, akár egy kamera, erőteljesen rá tudnak közelíteni az őket érdeklő részletekre. A külső páncéljuk középső részén egy manipulátor-végtagot és egy erőteljes energiafegyvert hordanak, melyet folyamatosan fejlesztenek egyre erősebbé. A manipulátorukkal képesek kezelni szinte mindennemű technológiát, amivel csak találkoznak. A páncélzat alsó testét borító gömbök érzékelő funkciót is ellátnak, fő feladatuk azonban egy erőtér-pajzs fenntartása, ami megvédi a daleket a lövedékektől és a legtöbb energiafegyvertől is, valamint önmegsemmisítőként is funkciónál. A dalekok hosszú és véres történelmük alatt megtanultak lebegni is páncéljaikkal és képessé lettek arra is néhányan közülük, hogy vészhelyzetben rövidtávú időugrást hajtsanak végre.

    A dalekok fajgyűlölők. Magukat tekintik a felsőbbrendű fajnak és nézetük szerint minden más fajt exterminálni kell a világegyetemből. Mivel nincsenek érzelmeik, nem ismerik a kegyelemet, és a félelmet sem. Hidegek és számítóak, gépies organizmusok.

 

Kép Kép

Borg

   A Borg az űrszekerek egyik legismertebb faja, akiket egyesek imádnak, míg mások utálnak. A galaxisunk delta-kvadránsából származó faj, mely kibernetikus bővítményekkel igyekezett elérni a tökéletességet, aminek következtében teljesen függővé váltak a technikától. A tökéletesség igénye az, ami azóta is hajtja és formálja a Borgot. A Borg egy hatalmas kollektíva, olyan, mint egy hangyaboly vagy méhkas. Vezetőjük a mindenkori királynő, az egyetlen Borg, akinek önálló gondolatai és érzelmei vannak, a többiek dolgozok, akik hezitáció nélkül teljesítik királynőjük minden parancsát.

    Mivel egyetlen közös tudaton osztoznak mind, egyetlen Borg által megszerzett tudásnak azonnal birtokába kerül az egész faj. Ez lehetővé teszi számukra azt, hogy minden új technológiát, minden új tudást azonnal megtanuljanak mind. A Borgok szaporodása nagyrészt más fajok asszimilálásán alapszik, vagyis teljes fajokat "kebelez" be a kollektíva, akiknek genetikai sajátosságait, tudását, mindenét magába olvasztja, hogy még tökéletesebbé váljanak mind. Ebből fakad azonban, hogy a primitívebb fajokat egyszerűen figyelmen kívül hagyják, hiszen nincs semmijük, ami felkelthetné a kollektíva érdeklődését. Az asszimiláció során a Borg erőteljesen alterálja a beolvasztandó egyedeket, különleges feladatok ellátásra alakítva ki őket. Harcban a kibernetikus implantátumaik rettenetes erővel ruházzák fel őket. Minden Borgnak, legyen szó dolgozóról vagy komplett űrhajókról, erőteljes pajzsaik vannak, melyeket pillanatok alatt képesek hozzáigazítani az ellenük használt fegyverekhez, amikre így immunissá válnak, azaz ezen fegyverek többé nem képesek kárt tenni bennük. Ezenkívül hajóik gyors iramban képesek javítani magukat, amihez hozzáadódik az is, hogy a dolgozók képesek vákumban is tevékenykedni. Közelharcban erőteljes páncéljuk védi meg őket, ám ez az egyetlen olyan harcmodor, ahol nem tudnak előnyt kovácsolni sebezhetetlen pajzsaikból. Hidegek és számítóak, akiknek nincsenek önálló gondolataik és vágyaik, csak tökéletesedni akarnak, bármibe kerüljön is az...

 

 

Kép Kép

Terminátor

    A jövőbeli harcigép, melynek feladata az emberek megsemmisítése, rabszolgaságba döntése, hogy biztosítsák a gépek teljes uralmát a világ fölött. Futószalagon gyártott modell, a SkyNET gyalogsága, amelynek egy példányát azért küldték vissza az időben, hogy még a múltban fojtsa el a jövőbeni emberi ellenállást azéltal, hogy megöli az ellenállás vezetőjének az anyját, mielőtt még megszülhetné azt.

    Szép elgondolás, és egy ilyen feladat miféle gondot okozhatna egy fejlett gépnek? Semmilyet, ha nem lenne egy emberi "bajnok" is, akit visszaküldenek, hogy megvédje a vezér kedves anyját a szuperfejlett és extraprecíz gyilkológéptől.

    A terminátor emberként jelenik meg, élő szövetbe burkolózik, hogy ne keltsen feltűnést az emberek között. Bár elég feltünő az, hogy mindenkit kiírt és nem fogják a golyók. Persze egy gép csak gépként tud gondolkodni és viselkedni, akárhogy is próbáljon rejtőzködni. A későbbi "védelmi" modellek persze már sokkal emberibben viselkednek. Erőteljes felépítésű és ellenálló fémborítású gépek, amik kibirják a magas hőmérsékletet és a nagyerejű ütéseknek is ellenállnak. Az egyes filmekkel egyre fejlettebbé lesznek képességeikben és felépítésükben egyaránt. Alapból értenek egy csomó dologhoz is, ami még hatékonyabb pusztítóvá teszi őket. Tipikus ellenpéldái ők a robotika törvényeinek, de nem baj, hiszen ettől lesznek félelmetesek...

 

Kép Kép

Idegenek

    H.R.Giger álmának szörnyetegei a xenomorphok, melyek petéiket más lények testében nevelik fel, keltetőként és táplálékként tekintve mindenki másra. Jellegzetes megjelenésű lények, melyeknek több fázisú egyedfejlődése van. A királynő által lerakott tojásból egy embrióhordozó bújik ki, amely egy másik lényt keres, hogy belehelyezze az embriót. A szerencsétlen áldozatból aztán kirobban a kifejlett embrió, mely magán viseli gazdatestének bizonyos sajátosságait, mely gyors iramban válik felnőtt idegenné. Hogy mivé lesz, az attól függ, milyen embriót hordozott az "arctámadónak" is nevezett embrióhordozó. Vannak köztük dolgozók, harcosok és herék, melyek közül mind képes királynővé alakulni, ha úgy hozza a szükség, ám az igazi királynők királynőként születnek, nem átalakulnak.

    Az idegenek fészkekben élnek, mint egy kaptártársadalomban, ahol minden egyed része egy kollektív tudatnak, ugyanakkor mindegyikük önálló indivídum is egyben. Felépítésük olyan, mint a rovaroké, testüket kemény külső váz borítja, míg testnedveik erősen savasak. Bár nincs szemük, mégis kiválóan tájékozódnak. Képesek elviselni az extrém környezeti tényezőket is. Rendkívül melegkedvelők, fészkeikben magas a hőmérséklet és a páratartalom. Minden idegen egy fajspecifikus nyálkát nyáladzik, mely megszilárdulva keménnyé és ellenállóvá válik, ezzel bélelik a fészkeiket. Harcban a tulajdon testüket használják, belső álkapcsukkal, ami a nyelvük, képesek betörni sisakon át is egy humanoid koponyáját, karmaikkal ízekre tudják tépni áldozataikat, míg fűrészes, ostorszerű farkukkal csapkodva komoly sérüléseket tudnak okozni. Kiválóan úsznak és lopakodnak, ritkán mozognak fényes helyeken vagy nappal, jobban szeretik a sötétséget vagy a félhomályt.

 

Kép

Ragadozó

    A ragadozók büszke és becsületes vadászok, akik a legtöbb primitívebb fajban a prédát látják. Ez igaz az emberekre is. A ragadozók a vadászatért élnek, erre épül a teljes civilizációjuk, technológiájuk. Az ifjú vadászokat az embereken vagy más hasonló fajokon edzik, csak az igazán tapasztalt vadászok vadászhatnak a legnemesebb, a végső vadra, az idegenre. Ha egy fajt prédának minősítenek, az számukra a tisztelet és megbecsülés jele az adott fajjal kapcsolatban, mert felfogásuk szerint a vadászat során egyenlő esélyekkel kell megküzdeniük a prédával, ezért csak az erős és intelligens fajokat "tisztelik meg" ezzel.

    A ragadozók melegkedvelők, felépítésüket tekintve emberszerűek, nagyon magasak. Általában sisakot viselnek, mely elrejti rágókkal keretezett ábrázatukat, mely egyértelműen nem emberi. Felszerelésük fejlettsége igen magas színvonalú, képesek álcázni magukat, hogy ne láthassák őket. Alapvetően hőérzékelő látásuk van, de sisakjukkal több hőtartományban is képesek érzékelni a környezetüket. Becsületes faj, mely tartja magát szigorú szabályaihoz, például nem ejtenek el beteg, gyenge és nőivarú lényeket, kivételt ezalól csak az idegenek képeznek. Hajlandóak elfogadni más fajok tagjait, ha azok bizonyítottak a szemükben, így nem csak ragadozók lehetnek vadászok a ragadozók vadászai között. Bölcs és idős faj, mely már a dinoszauruszok korában járt vadászni a Földre...

 

Kép Lidérc

A lidércek igen különös faj, hiszen nem mindennapi evolúció eredményeiként születtek. Eredetileg rovarok voltak (Iratus-bogár) ám embereken (Ősökön) való táplálkozásuk során azok DNS-ét is magukba olvasztották, így alakultak ki a humanoid lidércek. Roppant erős és intelligens faj, technikailag nagyon fejlett, bár az Ősök szintjét meg sem közelítik. Különlegességük, hogy amíg táplálkoznak, addig nem öregszenek és halnak meg, ráadásul sérüléseik gyorsan regenerálódnak. Egy jól táplált lidérc még halálos sérülésekből is képes regenerálódni, így jó sok golyó kell az elpusztításukhoz. Táplálékukat az emberek adják, akinek az energiáját (a sorozat szerint "életerejét") szívják el. Tulajdonképpen a mitokondriális energiát vonják ki, így a sejtek gyorsan lemerülnek, elöregednek, ez okozza a "táplálék" gyors öregedését a táplálkozás során. Csak mások energiájával képesek életben maradni, mert a normális étel és ital nem táplálja őket, csak élvezetes hobbi a számukra, bár a növekvő lidérc-gyerekek serdülőkorukig rendes táplálékon élnek. Egymás közt mentális úton kommunikálnak leginkább és képesek mások elméjét illúziókkal becsapni, befolyásolni, sőt egyes lidércek irányítani is! Technológiájuk szerves alapú, de mechanikus elemeket is bőven tartalmaz, fegyverzetük legtöbbje pedig nem ől, csak kábít, hiszen kár lenne a finom falatokat elpocsékolni.

Kép A lidércek váltivarúak, azaz vannak nők és férfiak köztük, ám az ivaros szaporodás igen ritka, legtöbbjük klónozás útján születik. Társadalmuk hierarchikus és matriarchális, bár vannak kivételes "fészkek" is, amiket férfiak uralnak. Általában minden "fészek" élén egy királynő áll, aki genetikai mintát ad a klónozáshoz, és messze erősebb a lidérc férfiaknál szinte minden téren. Őt a férfiak követik a rangsorban, akik nem klónozás útján születtek. Ők a tudósok, vezérek, minden olyan pozíció az övék, ahol intelligencia szükségeltetik. Legalul állnak a katonák, akiket klónozással termelnek. Ők roppant ostobák, csak mások parancsait képesek teljesíteni, cserébe viszont sokkal erősebbek és ellenállóbbak a többi hímnél. Igazi tucattermékek, amikből nem fáj, ha elhull egy tucat...

 

Kép Replikátor

A replikátorok speciálisan programozott gépezetek, melyeknek egyik legfőbb gyökérprogramja önmaguk szaporítása, replikálása. Ehhez más fajok technológiai termékeiből, olykor testéből, nyerik a szükséges anyagokat. Képesek a megfertőzött gépeket irányítani, programok felett az irányítást átvenni. A legegyszerűbb és ostobább replikátorok rovarszerűek, ők egyfajta adatgyűjtők, akik sokasodnak és közben igyekeznek egyre fejlettebb technológiákat felemészteni, miáltal maguk is fejlődnek. Az igazi replikátorok azonban emberszerűek, hiszen ilyennek teremtették meg őket az Ősök, akik a lidércek elleni fegyvernek alkották meg őket (gépek lévén belőlük nem tudtak enni). Aztán magukra maradtak és elszabadultak... Mivel igen intelligens népség, hamar belátták, hogy a lidércek legyőzésének módja minden humanoid kiirtása, mert akkor ellenségeik éhen vesznek. Micsoda okos kis gépek, nem igaz?

 

Kép Cylon

A cylonok szintén gépek, amiket a terminátorhoz hasonlóan szintén az emberek terveztek, aztán fellázadtak.  Történetük tehát igen eredeti, szóval több szót nem is érdemel. Kissé furcsa népség, mivel a legtöbb fellázadt-robottól eltérően ők vallási fanatikusok, hiszik, hogy egyetlen isten van és hogy ők az Ő igaz teremtményei. Effektíve keresztény terminátorok. A terminátorral további párhuzam, hogy vannak emberszerű beszivárgó példányok köztük is, akik bizony a cylon nép irányítói is egyben. Persze ne felejtsük el, hogy a cylonok ötlette jóval korábbi a terminátorénál, így ezen gépek a terminátor alapja és forrása.

Mivel gépek, ezért gépi technológiát használnak, azaz mechanikus megszállottak. Persze a későbbi, fejlettebb modellek már organikus elemeket is tartalmaznak, ettől még nem többek gépeknél.

Az emberi cylonok, mind közül a legfejlettebbek, azonban már nehezen tekinthetőek "csupán" gépeknek, tekintve hogy képesek érzelmekre, sőt arra is, hogy organikus módon szaporodjanak, ami azért gépeknél kissé meredek dolog. Elvégre egy gép és egy ember közös utódját minek lehetne tekinteni vagy nevezni?

 

Kép Tyranida

Az eddigi lények közül az első, mely nem filmes formában jelent meg, hanem egy igen elterjedt játék keretében, melynek azóta több számítógépes adaptációja is ismert. Ők, ahogy a legtöbben nevezik őket, a Warhammer 40000 zergjei.

Egy űrutazó kollektíva, mely teljes mértékben organikus eredetű, legyen szó a bolygó-ostromló hajókról vagy a földön pusztító harcos szervezetekről. Kaptárflottáik lassan haladnak világról világra, hogy felemésszék, learassák azokat. Addig nem hagynak el egy világot, amíg minden élőt el nem hordtak róla, nem hagyva hátra mást, mint élettelen sziklákat. A begyűjtött anyagból aztán különböző szervezeteket mutálnak ki, melyek eztán a kollektíva céljait szolgálják (akár, mint lámpák, fegyverek, hajók vagy bármi más). E faj a genetikai alteráció mestere. Elnevezésüket az első világ után kapták, ahol az emberek találkoztak velük. Kép

Maguk a tyranida "szerkezetek" azonban már régebb óta ismertek voltak eme univerzum emberei és más fajai számára. A "génorzók" régóta ismert parazitái voltak a világoknak, s a tyranida kaptárflották megérkezésével vált világossá, hogy valójában előreküldött biofegyverekről van szó, melyeknek a célja egy mindent átfogó galaktikus invázió előkészítése volt a célja. Az invázió pedig igen kegyetlen mértékűnek bizonyult.

Minden tyranida egy hatalmas kollektív tudathoz csatlakozik, ám egyes lények fókuszpontokként szolgálnak, így bizonyos fokú önálló tudattal is bírnak. A kollektívát alkotó fajok már önmagukban is igen sokrétűvé teszik a tyranida seregeket, ám a különböző fajoknak is rengeteg változata létezik, melyek kaptárflottánként is igen eltérőek lehetnek. Harcban főleg hatalmas, mindent elsöprő létszámukra helyezik a hangsúlyt, bár erejük és fegyvereik egyáltalán nem lebecsülendőek! Akadnak fajok, melyek tankok tüzét képesek lerázni magukról, hogy aztán darabokra tépjék karmaikkal, agyaraikkal kínzóikat!