Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Prometheus

2012.06.17

prometheus.jpg     Eljött hát a film, mely megpróbál(na) valamiféle választ\kapcsolatot\újszerű perspektívát adni Ridley Scott elhíresült horrorjának, a Giger-i képvilágú Alien-nek. Bizony, legalábbis valami ilyesmi, merthogy nem teljesen így van a dolog. Ez azért van így, mert témája és története mintha egy teljesen másik irányba akarná elindítani a teljes Alien-univerzumot, nem pedig mintha előzmény akarna lenni hozzá. De mégsem szakítható el tőle, nagyon nem. Szóval a Prometheus ahelyett, hogy fényt gyújtana, megválaszolna kérdéseket, inkább kavar egyet mindenen, inkább újabb kérdéseket nyit. De ez persze nem feltétlenül rossz.

     Maga a film, mondjuk ki szépen, érdekes. Nem rossz, de nem is átütő, nem olyan, ami megreformálja a mozi világát. Szórakoztat, jól néz ki, még le is köt. De nem hozza el a forradalmat, nem lesz etalon, követendő példa, csak egy a sok közül, hála az égnek a jobbak közül. Történetét nem lőném le, ha valaki még nem látta (ha meg igen, úgyis ismeri), szóval inkább csak a magam kérdései jönnének, nem feltétlenül cikizésnek.

     Egyik felvetődő gondolatom e művel kapcsolatban, hogy szerinte az emberiség (maga a földi élet?) tulajdonképpen előre megfontoltan kreálva lett, méghozzá egyetlen idegenből. Ez kissé olyan "Isten teremtette az egész kócerájt" érzésű. Erre persze lehet mondani, hogy az Alien faj is szándékolt kreáció, szóval mi miért ne? És igen, ez igaz, de! Az, hogy mindennek olyan "ember-kultusz" érzése van, nem igazán jött be nekem. Az ormányos idegenekre inkább mellékes szereplőként utal az egész. Bár lehet, ez volt a cél, ez a csavar, amiből sok-sok újabb folytatás mozit lehet megálmodni, nem is szólva az egyéb marketingelhető jóságokról.

     Másik gondolat, ami felötlött bennem, hogy az egész "kreációk" vagyunk, nem nyer értelmet. Mert miért készültünk akkor? Hogy aztán kiirthassanak? Nem sok értelme van, itt mintha bicsaklana a sztori, de legalábbis erősen választ követel. Persze, igen, ez lehetőség egy másik rész elkészítésére, s itt ismét kezdődik a fent tárgyalt marketing-kör.

     Mindegy, azt hiszem. Mindenkinek meglehetnek a maga kérdései a film megtekintése után, nem gond. Nem is feltétlenül ez a lényeg. A lényeg a legtöbbeknek, hogy szórakozzanak, s erre megfelel a Prometheus. Megéri megnézni legalább egyszer, szerintem legalábbis...