Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Bájgli" és kalács másképpen

2014.10.12

     Azt, hogy mi kell és miképpen egy kelt típusú tésztához, most nem részletezném. Aki nem jártas ebben, ezer meg ezer receptet lelhet a neten, csak győzze a sok találatot...
     Azonban a kelt tésztából készült dolgoknak nem kötelező édesnek lenniük, sőt! Ez a tészta kiváló sós sütemények készítéséhez is, mi több, talán az egyik legsokoldalúbban ízesíthető mind közül! Unjuk már a mákos meg a diós bájglit? A sima kalácsot? Akkor miért nem vadítjuk meg kicsit? Miért ne csináljunk valami sósat inkább?
     Ugye? S hogy én mit ajánlanék? Nos, rögtön két kedvenc jöhet szóba: Töpörtyűs és kolbászos bájgli... Igen, jól olvastátok és nem őrült meg senki. Ezek ketten egyszerűen csak jók, sőt, nagyon jók! Essünk hát neki, avagy ha elkészültek, nekik, mert hogy gyorsan fognak fogyni mindenhol, annyi bizonyos!

Töpörtyűs
=========
3-5 dkg apró töpörtyű (amilyen a pogácsához is kell!)
1-2 fej vöröshagyma
Fehérbor


     A hagymákat apróra vágjuk, majd olajon, zsíron megpiritjuk, miközben hozzáadjuk a töpörtyűt is. Mikor úgy érezzük, készen van, levesszük, majd hozzáadjuk a fehérbort. Ne sokat, csak annyit, amennyit "felvesz" a massza, majd szükség esetén sózzuk kicsit.
     Hagyjuk állni kicsit, hogy "összeérjenek" az ízek, majd a kinyújtott tésztába kenjük a masszát, majd a tésztát, mint a bájglinál, feltekerjük. Kicsit megszúrkáljuk s mehet is a sütőbe, míg szépen át nem sül (tessék a tetejét nézni, mikor jó!).
     Ezután jöhet, aminek jönnie kell, azaz megkóstoljuk, majd megesszük "teremtményünket". Ehhez igen jól megy a sör, érdemes együtt kipróbálni ezt a kulináris élményt.

Kolbászos
=========
1 szál kolbász
Majoranna

     A kolbászt megpucoljuk, majd vékony, negyedrészes szeletekre vágjuk. Ezt egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tésztán, majd majorannával fűszerezzük. Az egészet feltekerjük, megböködjük s mehet a sütőbe (lásd fentebb).
     Ha ropogós tetejűvé akarjuk tenni, akkor kenjük be sütés előtt a tetejét tojásfehérjével. Minimális ízt ad csak neki, de ropogós tetővel jobb érzés ezt a finom, kolbászos csodát majszolni.

Végül, mit is mondhatnék még? Mindkettő jó desszertnek, főfogásnak egyaránt, vagy csak úgy, ha az embernek nassolni támad kedve. Érdemes kipróbálni őket!