Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kéthúsos gulyásleves

2012.04.14

    Hozzávalók:
    2 fej vöröshagyma
    fél fej fokhagyma
    1 fehér répa (gyökér)
    3 sárgarépa
    1 nagyobb fej karalábé
    3-5 krumpli
    8-10 cm-es kolbászdarab
    fél kg sertéshús
    2 csirkefarhát
    1 üveg zöldbab (500g-os, de gyorsfagyasztott is lehet)
    Tarhonya tészta
    1 marhahúsleves kocka
    Só, bors, majoranna, pirospaprika és rozmaring


    Elkészítés:
    A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát nagyjából fél centisre, a répákat ízlés szerinti méretűre. A karalábét félcentis kockákra aprítjuk, a krumplit vékonyra szeleteljük (kb. félcentis szeletvastagság, akárcsak a kolbász). A sertéshúst centis kockákra vágjuk míg a két farhátat 3-4 darabra szedjük szét.
    A hagymát és fokhagymát elkezdjük olajon megpirítani, majd mikor kezdenek barnulni, hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, amire egy- két perc múlva rozmaringot szórunk. Kevergetve az egészet addig sütjük, míg a húsok kifehérednek, ekkor rádobjuk a 7-8 kiskanálnyi pirospaprikát majd bő 1.5-2 liter vízzel felöntjük az egészet.
    Most, hogy már a víz is rajta van, belekerülnek a répák, a kolbász, a farhátak és a tarhonya, valamint a karalábé és a leveskocka. Mivel a tarhonyának 45-50 perc kell, hogy megfőljön, így nagyjából ehhez az időhöz tartjuk magunkat, ami azt jelenti, hogy 15 perccel a vége előtt belekerül a levesbe a krumpli, 5-7 percel utána a zöldbab. A felöntés után kerülnek bele a fűszerek (só, bors, majoranna), amikből később, ha szükséges, a krumplival együtt teszünk még bele.
    Mikor az időnként megkevert levesünk elérte a felöntéstől számított 45-50 percet, megnézzük, hogy a krumpli megpuhult-e. Ha igen, levesszük a tűzhelyről és állni hagyjuk egy ideig (10-15 percig) fedővel lefedve.
    Ezután tálaljuk, s igény szerint kenyérrel fogyasztjuk. Mivel sok húsféle és rozmaring is van benne, ezért jól megy hozzá a vörösbor!