Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gulyásleves gazdagon

2012.04.15

    Hozzávalók:
    2 fej vöröshagyma
    1 fej fokhagyma
    2-3 szál újhagyma (vagy 10-12 levélnyi medvehagyma)
    1-2 fehér répa
    3 sárgarépa
    1 nagyobb fej karalábé
    3-5 krumpli
    8-10 cm-es kolbászdarabka
    Ujjnyi vastag szalonnacsík
    0.5 kg sertéshús
    0.5 kg marhahús
    1 üveg zöldbab (500g, lehet gyorsfagyasztott is)
    Tarhonya tészta
    1 marhahúsleves kocka
    Só, bors, majoranna, pirospaprika és rozmaring


    Elkészítés:
    A hagymákat apróra vágjuk (mindegyik fajtát!), a zöldségféléket és a húsokat centis darabkro aprítjuk fel, a kolbász és a szalonna félcentis darabokká alakul (a zöldbabot nem kell bántani).
    A hagymákat a szalonnával olajon vagy zsíron pirítani kezdjük, majd két perc után hozzáadjuk a kockára vágott sertés- és marhahúst. Két újabb perc után megszórjuk az egészet rozmaringal, majd a húsok fehéredéséig folytatjuk a pirítást, mikor is felöntjük az egészet 1.5-2 liter vízzel és rádobunk 7-8 kanálnyi pirospaprikát.
    Ekkor belekerülnek a répák, a karalábé és a kolbász a tarhonyával, valamint a fűszerek és a leveskocka. Szintén 45-50 pecnyi főzésre számíthatunk, s a krumpli a vége előtt 15, míg a zöldbab 10 perc-el kerül a levesbe, valamint szükség esetén a krumplival fűszerek. A felöntéstől számított 50. percben ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a krumpli, ha igen, levesszük a tűzhelyről és lefedve 10-15 percig állni hagyjuk.
    Tálaláshoz kenyeret adhatunk mellé, italnak pedig vörös bor ajánlott.