Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túrós-üdítős sütemény

2010.05.03

Hozzávalók (egy kb. 30X40 cm-es tepsihez):

Tészta: 6 tojás, 5 ek liszt, 1 dl étolaj, 2 ek kakaópor, 6 ek kristálycukor, 1/2 cs sütőpor
Krém: 30 dkg margarin, 50 dkg túró, 30 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja
Máz: 2 cs vaníliás pudingpor (főzős), 7,5 dl szénsavas üdítő, 2 ek cukor

     A tésztához a tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport, a liszttel elkevert sütőport és az olajat. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a kakaós alapba keverjük. Sütőpapírral bélelet tepsiben 180-200 c-on megsütjük.
     Míg sül addig elkészítjük a krémet, a margarint a porcukorral és a citromhéjjal habosra keverjük és hozzáadjuk a túrót. A kihült tésztára kenjük és hagyjuk egy kicsit pihenni hideg helyen.
     A mázhoz a pudingport elkeverjük az üdítővel és a cukorral, és addig főzzük lassan, míg be nem sűrüsödik. Ha sűrű, akkor lehúzzuk a tűzről és egy kicsit hagyjuk hűlni.
     Ha kihűlt, akkor egyenletesen rásimítjuk a túróra. Ha teljesen megdermedt akkor lehet szeletelni.

Lehetséges üdítők: Kóla, gyömbér, narancs, citrus vagy grapefruit, vadmálna, bodza (aki akar, kísérletezhet mással is a saját felelősségére :P )