Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vörösboros almaleves

2010.06.01

Hozzávalók 2 személyre:

10-15 ökölnyi alma

1,5-2 dl vörösbor

Fél felespohárnyi citromlé

Cukor

Víz

Tej

     Az almákat megpucoljuk, feldaraboljuk és egy fazékba halmozzuk. Ráöntjük a citromlét és megszórjuk 4-5 evőkanál cukorral, nyakonöntjük a borral, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük állni.

     A hűtőből kivéve annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen elfedje az almát. Forrás közben pótoljuk az elpárolgott vizet, de minden deci vízzel együtt adunk hozzá egy evőkanál cukrot és jól elkeverjük. Mikor az alma kellően megfőtt, puha lett és könnyen kettészedhető, enyhén pépes, akkor lekapcsolás nélkül hozzáadunk annyi tejet, amennyit jónak látunk vagy ízlésünk engedi, majd folyamatosan kevergetve közepes lángon még 3-5 percig főzzük.

     Mikor készen van, akkor az egész lábast hidegvízbe állítjuk, hogy hamarabb lehűljön, majd az egészet hűtőbe tesszük és hidegen fogyasztjuk. Ha nem figyelünk oda a tej kevergetésénél, akkor kicsit odakap és enyhén karamelles ízvilágot vesz fel, ami nem nagy baj, inkább egzotikus...