Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Alapítvány folyama

2018.09.20

     Azt hiszem nincs olyan ember, aki ne hallotta volna legalább egyszer életében ezt a nevet: Isaac Asimov. Nem csak azok számára lehet ismerős, akik találkoztak már valamilyen szinten a tudomány s fantasztikum világirodalmával, hiszen Asimov rengeteg tudományos tanulmányt, értekezést is írt. Tehetséges, sokoldalú és revizionista alkotó volt, aki sokat tett azért, hogy a sci-fi tudományos alapokra épüljön ne pedig légből kapott fantazmagóriákra. S ez el is várható olyasvalakitől, aki tudós is volt s nem csak író s aki megalapozta a Mesterséges Intelligenciát s hatalmasat lendített a robotkutatáson.
     Hiszen gondoljunk bele: Az Ő általa kitalált "Három Törvény" mára már alappillérré vált, megkerülhetetlen s mégis megfoghatatlan valamivé, mely hatással van gondolkodásunkra mind a mai napig. A zseniális mester azonban nem csak a robotikát s annak alapvetéseként szolgáló "Három Törvényt" jegyzi. Ővé a "Pszichohistória" gondolata s elmélete is mely gyakorlatilag a társadalomtudomány s viselkedéstan kiterjesztett, matematikai összefoglalása. Hogy mennyire hasznos s valós, ez sok vita tárgya lehetne, de elég annyi, hogy a társadalomtudomány s a pszichológia nem valós tudományágak csak elméleti körfutások bizonyságok nélkül.
     Azonban most nem a valós, reál- s természettudományok összevetése a célunk a spekulatív tudományszerűségekkel. Hanem a mester egyik legzseniálisabb folyama, ha úgy tetszik "Sagája", a legendás Alapítvány!
     Ha valaki valamiért nem tudná mi ez, olvassa el, hasznára válik. Több mélység és tartalom van bennük mint hinnék, csak olvasni kell tudni a sorok s gondolatok között. Mert Asimov mestere volt annak, hogy a sorok közt magvas, mélyenszántó gondolatokat adjon át. Rengeteg előrejelzés s figyelmeztetés bújik meg műveiben a tudomány s társadalom fejlődésével kapcsolatban s sok mára már bizony igen reálissá vált. Olvassátok el, nézzetek körül s látni fogjátok.
     Szóval, Alapítvány. Lehet, most spoiler lesz, de ne féljetek, csak nagyvonalak jönnek, hiszen még én sem hiszem azt, hogy teljesen megértettem ezeket a regényeket s minden "sorok közti gondolatot" felfedeztem. De kezdjük szépen sorjában a dolgot. Az eredeti Alapítvány trilógia felépítése a következő: Alapítvány, Alapítvány s Birodalom, Második Alapítvány. Ehhez kapcsolódik folytatásként az Alapítvény pereme, valamint az Alapítvány és Föld.
     A Galaktikus Birodalom lassan rothad, hanyatlik s pusztul, ám csak kevesek látják ezt. Az egyikük a legendás tudós Hari Seldon, aki nem csak látja társadalomtudósként a bomlás jeleit de matematikusként talál egy megoldást arra, hogy a hanyatlást követő kaotikus interregnumot elviselhetővé mérsékelje. A becsült harminc évezrednyi káosz, harcok s nyomor helyett kijelöl egy matematikai-társadalomtudományi utat, ami egyetlen ezredévre csökkenti a tébolyt. Hogy ezt elérje meg kell óvnia a tudást. Megszületik az Alapítvány, tudósok kis közössége, akik fenn- s megtartják a tudományokat s így olyan erőre tesznek szert a barbárságba hulló emberiség többsége felett, ami segíti őket végigmenni a Seldon-terv válságokkal telített útvesztőjén. Minden válság bizonnyal megtörténik s mivel Seldon jól tervezett előre az Alapítvány túléli, megoldja a válságokat s egyre erősebbé válik. Mindez azért lehetséges, mert emberek tömegeinek reakciói hosszú távon kiszámíthatóak s extrapolálhatóak így Seldon képes volt feltérképezni számukra a jövőbe vezető utat. Az Alapítvány még a Galaktikus Birodalmat is legyőzi, s ettől elterjed róla, hogy a Seldon-terv miatt a terminusi székhelyű Alapítvány mindig győz, s kik ellene törnek végül mindig veszítenek...
     Ám egyénekkel a terv nem tud számolni s az Öszvér megjelenése felborítja Seldon látomását. Az Alapítvány ez egyetlen alkalommal legyőzetik az Öszvér által s a Seldon-terv ezzel képtelen mit kezdeni. Ekkor jelenik meg a színen a Második Alapítvány, hogy szembeszálljon az Öszvérrel s rendbe tegye a Seldon-tervet. Seldon ugyanis titokban egy második Alapítványt is létrehozott azzal a céllal, hogy őrizzék s biztosítsák a Seldon-terv megvalósulását. Ám az Öszvér legyőzésével felfedik magukat s az Alapítvány hamarosan gyanakvóan sőt félve kezd tekinteni rájuk míg végül határoznak: Elpusztítják a Második Alapítványt! Látszólag sikerrel is járnak, s a Második Alapítvány visszahúzodhatott az árnyak közé, hogy folytassa titkos munkáját. Itt ér véget a trilógia, ahol a magával eltelt Alapítvány hatalma megkérdőjelezhetetlen ám sorsuk mégsem szabad.
     Igen, mivel a Seldon-terv továbbra is tökéletesen működni látszik, az Alapítvány gyanakodni kezd, hogy mégsem győzték le teljesen titkos testvérüket. Az Alapítvány pereme erről szól: Az Alapítvány keresi a maradék Második Alapítványt, míg a Második Alapítvány egy harmadik fél létezésére lesz figyelmes s az ő nyomukba ered. S mikor a szálak összefutnak, egyetlen ember egyetlen döntésén múlik a Galaxis jövője s további sorsa. Golan Trevize pedig dönt, ám annyira kételkedik saját döntésében, hogy bizonyosságot akar keresni annak helyességére. Ezért elindul megkeresni a Földet s közben szembesül a múlt rémséges árnyaival. Tudja, érzi, alapvető törés van a Seldon-tervben, ezért szavazott ellene s mire megleli a Földet s némely válaszokat, rádöbben arra az alapvető hibára: Hari Seldon és a terve emberekre vonatkozik mert Seldon CSAK emberekkel számolt...
     Eközben persze rengeteg társadalmi s filozófiai kérdés merül fel, járódik körül, s ezek olyan gondolatokat indítanak el az olvasóban, amik rádöbbentik arra, milyen is a civilizáció s a társadalom valódi lényege s értéke. Higgyétek el, olvassátok el s meg fogtok döbbenni: A megjósolt társadalmi diszharmóniát s bomlást magatok is láthatjátok a világban...