Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Taikó

2019.02.28

     Josikava Eiji roppant epikus művet alkotott, mikor megregényesítette annak az embernek az életútját, akire ma mindenki leginkább "Taiko"-ként emlékszik. Hogy miért olyan jelentős mindez?

20181210--3-.jpg     A regény a Sengoku-jidai idejében játszódik. Talán ez a világ számára a legismertebb korszaka a Japán történelemnek, amikor hatalmas földesúr-hadvezérek - daimyo-k - harcoltak egymással a végső hatalomért szamurájok és más harci alakulatok légióinak segítségével. Ashigaruk, szamurájok, daimyok, s a legendássá vált cím: Shógun. Ez a történelmi kor már magában is fantasztikus s ebből ilyen jó könyvet írni, nos, ez valóban jelentős eredmény s teljesítmény! Josikava-samának pedig sikerült ez a dolog, még annak dacára is, hogy pár sebből azért a történet vérzik, de ezt könyveljük el a "művészi" avagy "alkotói" szabadságnak! Az egyetlen zavaró dolog, hogy mindenkit szamurájnak nevez, pedig a legtöbben csak sima ashigaruk - történelmi tény ugyanis, hogy az Oda-klán maroknyi szamurájjal bírt csupán de tengernyi ashigaru szolgálta őket...

20181210--4-.jpg      Most pedig innentől spoiler, mert röviden összegzem a történetét a trilógiának. Nem nagy kaland, hiszen történelemből mindenki tudhatja, de hát miért ne tegyem? Legalább tartalmat is kap ez a bejegyzés! Szóval: Egy rossz, vásott, csúf, majomképű gyermek sorsát kísérhetjük figyelemmel, akit Tokichironak hívnak, bár mindenki csak Saru-nak (Majom) gúnyolja. Saru kalandos utat jár be gyerekként, mígnem sikeresen felhívja magára Oda Nobunaga figyelmét. Nobunaga, aki japánt szeretné egyesíteni, különféle megbízásokat ad Tokichironak, s megengedi neki, hogy felvegye a Kinosita vezeténevet (vezetéknév akkor nem járt holmi parasztoknak, az a származás tiszteletreméltó jele volt!). Kinosita Tokichiro pedig eszes gyerek, bizonyít, s kapaszkodik a ranglétrán felfelé, miközben Oda Nobunaga legendás hadjáratai is mind megelevenednek a szemünk előtt!

20181210--5-.jpg     A regényfolyam első érezhető fordulópontja Nobunaga történelmi győzelme Okehazama mellett, amint tönkreveri Imagawa Yoshimoto legendás seregét. Mindezt persze Saru szemszögéből látjuk, ahogy az Asai- és Asakura-klánok küzdelmét, Takeda tündöklését s Takeda Katsuyori orbitális marhaságát is a Nagashino-i csatában. Kinosita Hideyosi, ahogy ekkoriban hívatja már magát, elindul nyugatnak hogy véghezvigye a Mori-klán elleni legendás hadjáratát, s közben bekövetkezik Akechi Minamoto no Micuhide árulása is melyben Oda Nobunaga végül életét veszti. Hideyoshi ekkor békét köt a Mori-klánnak s "hazarohan" hogy leverje a "13-napos Shógunt". Micuhide halála után a történet még bemutatja a hatalom feletti marakodást, s a Tokugawa-féle intervenciót az Oda-öröklésben. Toyotomi Hideyoshi pedig sikerrel veszi ezeket az akadályokat is ezzel a regényfolyam hirtelen véget ér. Igen, ennyi, vége! A Korea elleni hadjárata Hideyoshi taiko-nak bizony kimaradt a regényből. De sebaj, így is van "anyag" a történet három kötetében!

     Végszóként csak annyit, hogy ez nem mai regény, bő egy évszázados lassan, de akinek eddig kimaradt, nos, szerezze be! Klasszikus, remek, lebilincselő s remek bepillantást enged a Sengoku-jidai világának kétszínű légkörébe. Ha valamiben nagyszerű, akkor az az, ahogy pőrén bemutatja a valódi szamurájságot: akad bőven irigység, harag, megvetés s igen, árulás is!