Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bőség zavara?

2015.01.09

     Azt hiszem nálunk még igencsak réteg-igénynek számítanak a "komolyabb" táblás játékok, melyeket terepasztalon, összetett szabályok alapján játszanak le az emberek. Persze ehhez hozzátenném, réteg-igény voltának egyik oka pont az, hogy egy-egy ilyen játék nagyon is hely-, idő- és pénz-igényes, ami mellett eltörpül a gond, honnan és hogyan szerezzük be őket. Egyszeri játékosként sok dolog fordulhat meg fejünkben a természetes megéri-e és akarom-e kérdések után...
     Kezdő lépés főként a mit? Van WarHammer (középkori és 40.000 egyaránt), van BattleTech meg sok más, köztük valami Flames of War is. Ezek mind respektíven játszhatóak, szóval nem árt, ha a havernak is hasonló van ha a polcon kívül máshol is látni akarjuk bábuinkat. Ami ismét új gond, ugye? Merthogy bábu van millió meg még nyolc féle, csakhogy konzisztens legyen a dolog. Vannak műanyag és fém figurák, melyből a műanyag szebben kidolgozható, míg a fém tartósabb. Persze egyes esetekben van régi és "resculpt" is, ami azt jelenti, újratervezett, s ez sok esetben szebb ám drágább is.
     Persze ha nem előre kész dolgokat veszünk, akkor a figurákat sokszor nekünk kell összerakni, kifesteni, amit-akartok-még-ozni, mielőtt kaján vigyorral megpróbálnánk a tábláról lemosni Józsit a seregeivel együtt. Mert, a játékhoz, kell más is. Szabályok, könyvek, kódexek, melyekből szinte minen évben jelenik meg új, szóval hagyjuk... Általában a véreskezű fanatikusok kivételével a legtöbb embernek 1-3 generációval régebbi szabálykönyvek vannak meg, szóval nem kell mindig az újat erőltetni. Persze vannak kis mindenbe-belefikázó-mitugrászok, akik azért vesznek meg mindent újonnan, hogy fikázzák a másikat: "Te m'é' nem, he?"
     Részemről, mint kezdő makettező, az is elég, ha elbíbelődhetek a figurákkal (ha, majd ha sikerül végre szereznem is!), nem feltétlenül akarok játszani is velük. És itt jön a Gyűjtők osztálya, akik megveszik, megcsinálják és kifestik, aztán elégedettek. Lehet, ennek sokan nem látják értelmét, de nem mindenki tud 1-2 napokat áldozni arra, hogy játsszon is bábuival mások ellen. Van, aki szereti az adott "univerzumot", de idejéből csak arra futja, hogy napi 1-2 órát rááldozva összerakja és kifesse figuráit s ennyi. Szerteágazóbb és bonyolultabb ez, mint elsőre tűnik, s sokaknak elsőre is felesleges ostobaság jön le belőle, de! Mindenkinek kell egy hobbi, nem igaz?
     Szóval, döntsön valaki bárhogyan, ha boldoggá teszi, tegye, legyen szó akár játékról, vagy sima gyűjtésről. Csak annyi, ne engedjük össze a klános Elementálokat a Káosz Űrgárdistákkal, mert annak véres vita lesz az eredménye...

39_cfmelementals.jpg