Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mitológiai lények II

2011.02.20

Kép

Szirén

     A szirének a görög (főleg, de minden Földközi-tenger menti mitológiában megvannak) mondavilág szereplői. A szirének arról lettek nevezetesek, hogy csodálatos, csábító hangon énekelnek szikláikon ülve, ami megigézi a férfiakat, akik úszástudás híján megfulladnak amint megpróbálnak a daloló szépségekhez jutni. A szirének a hárpiákkal ellentétben nem gonoszak vagy kegyetlenek. A szirének ábrázolása mindig csodás nőként történik, akiknek madárszárnyai és olykor madárfarka van. Néhány történet megemlíti, hogy ők nem nagyon tudnak repülni, ezért ülnek mindig a tengeri sziklákon.

 

Kép

Griff

     Eredetét tekintve a griff európai lény, a görög mondákban is megjelenik, akárcsak a germán vagy gót hőskölteményekben. A griff félig sas, félig oroszlán teremtmény, ami magas bérceken fészkel és fiókáinak birkákat, ökröket vagy éppen embereket hord enni. A griff ezenkívül jelképes teremtény is, a bátorság, a kitartás és a megingathatatlan hűség szimbóluma, ennek köszönhetően címerek százain örökítették meg.

 

Kép

Baziliszkusz

     A baziliszkusz a leggonoszabb és leghatalmasabb lények egyike, melynek eredete több civilizációig visszavezethető, ahol is egymástól függetlenül alakultak ki a vele kapcsolatos legendák. Az európai baziliszkusz egy hatalmas kígyó egy, kettő vagy több pár lábbal, míg ázsiában tarajos óriáskígyóként jelenik meg. Dél-amerikai verziója a "kakasgyík", mely egy kakas és egy tarajos gyík eszement ötvözeteként jelenik meg. Azonban akárhogyan is fessék le, a baziliszkusz mindig rendelkezik a következő mondabeli képességekkel: tekintete kővé dermeszt, harapása mérgező, látása és hallása természetfeletti és bőre kemény, mint a kő!

 

Kép

Mantikór

     Az eurázsiai, közel-keleti eredetű mantikór egy igazi szörnyeteg, megtestesült rémálom. Teste oroszlán, farka méregtől csöpögő skorpió-tövis, arca elvetemült emberé, sörényében vékony, mérgezett tüskék sorakoznak, fogai hegyesek és gonoszan élesek, s ritkán még denevérszerű szárnyai is vannak. A mantikór gonosz és kegyetlen, élvezetből pusztít és sanyargat másokat, nem ismeri a kegyelem és megbánás fogalmát, csak a szenvedés hangjai okozta kéjes örömet. Híres arról, hogy nincs előle menekvés, gyorsabban fut mindenkinél (még lovon ülő lovasnál is) és képes átugrani bármilyen magas és\vagy széles falat.

 

Kép

Szfinx

     A szfinx az egyiptomi, a közel-keleti és a gréko-román hitvilág mitikus lénye. A szfinxnek oroszlán vagy gepárd teste van és emberi feje, egyes mesékben még tollas szárnyakkal is illetik, bár az már a lamasszú, nem a szfinx. A szfinxek mágikus lények, akik talányokkal bombázzák a közelükben élőket, akiket rossz válasz esetén vendégül látnak ebédre, mint a fő fogást. A szfinxet csak úgy lehet elűzni, ha megválaszolják a kérdését helyesen. Mivel ilyen kitartó lények, a szfinxek őrzőkként is jelen vannak a mitológiában és a hitben, ezért építették fel egyiptomban a szfinxet: hogy örökké őrizze a piramisok nyugalmát és háborítatlanságát.

 

Kép

Nimfák

     A nimfák őrző szellemek, félistenségek szerte a földi mitológiákban, akik szervesen kötődnek az általuk őrzeni rendeltetett dolgokhoz. Több névvel is illetik őket, aszerint, hogy hol is élnek, így a vízi nimfák neve nereid vagy nereisz, az erdei nimfáké pedig driád. A nimfák legfontosabb tulajdonsága, hogy mind nők, akikről nem véletlenül neveztek el az orvostudományban egy bizonyos kórképet.