Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Messerschmitt Bf-109 f2\4

2013.12.02

    Születésnapomra kaptam ezt az impozáns készletet, melynek már az ízléses doboza is igen meggyőző volt, hátmég a belső tartalom! Ráadásul egy Bf-109-est nem lehet csak úgy lekritizálni!

bf-109-f2-4--1-.jpg

    Sok darab sorakozik az öntőkereteken, amikből két verzió rakható össze: Standard európai és speciális sivatagi körülményekre alakított. Én a sivatagit raktam össze, mert a borítóképen is ez látható, s mint írtam, rögtön megtetszett. Az összerakás szakrális rituáléja azonban közel sem egyszerű mulatság, mert rögtön az elején csúnyán el lehet rontani! Nevezetesen a motorral, mert ha rosszul illesztjük össze valahol, az orr borítása Isten szent szavára sem fog illeszkedni tekintélyes eltérések nélkül. Én ebbe beleszaladtam, mert az útmutatót követtem, holott előbb a testet kellett volna és abba illeszteni a motort, folyamatosan figyelve, hogy minden stimmeljen!

bf-109-f2-4--7-.jpg

    Szóval a motortér szép, meg kinyitható, de ha elcsesztük, akkor törhetjük fejünket, hogyan hozzuk helyre! Én ragasztószalagot húztam óvatosan a keletkezett rés fölé, felülfestettem, s a nyitható orrészt úgy ragasztottam fel hozzá, hogy úgy tűnjön, egy közeli találat miatt áll furcsán a fedőlemez. Ha nem így tettem volna, akkor lett volna egy szépen illeszkedő orrészem, ami 1mm távolságban áll teljes széltében attól a helytől, ahol simulnia kéne a fülke előtt... Ez van, ha az ember elszúrja, legyen elég okos, hogy ki tudja javítani valahogy... Szóval végül sikerült, némi rászorítás után még kifejezetten jól is néz ki! Ehhez jött is az enyhén sötét foltosan fátyolozott festés, amivel a kormot akartam imitálni, megosztó sikerrel. De a gép legalább tényleg olyan, mintha harcot látott volna, szóval valahol sikerült!

bf-109-f2-4--15-.jpg

    A futómű szokásos, kiengedve vagy behúzva építhető. Az, hogy a motortér nyitható, s benézhetünk az egyébként részletes motorra, megnyerő. A propellet pedig, ha nem durvulunk sok ragasztóval csak amennyivel kell, forog. Egyedül a fülke tetejét nem sikerült ki-be csukhatósra megcsinálni, egyébként elégedett vagyok a végeredménnyel!
    Röviden, tömören, saját tapasztalat alapján:
+ két változat szerelhető össze, mindegyikhez van matrica-téma
+ a motor külön összerakása, ami szép és jól is néz ki
+ szép részletek, kifejezetten jó illeszkedés a törzs esetében
+ mozgó részek, vagyis a propeller és a motortér fedlapja

- kezdőknek gond lehet a farok és az antenna közé cérnát feszíteni
- a motornál könnyű elrontani, érdemes nem ezzel kezdeni, hiába javasolja az útmutató