Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emberi sorsok I.

2018.02.13

Yang Kyoungjong, az egyetlen eddig ismert katona, aki három különböző oldalon harcolt egy háborúban.

yang_kyoungjong.jpg

    Yang, mint koreai született, akit 1938 erőszakkal soroztak be a japánok a Kwantungi Seregbe, hogy a szovjetek ellen harcoljon a Birodalomért és a Császárért. Ne felejtsük el, hogy Korea ekkor már jó ideje japán kézen volt, szinte integrálták már a japánok. Szóval a mindössze 18 éves Yang harcolt a Vöröshadsereg ellen Khalkin Golnál, ahol hadifogságba esett.
    A szovjet állatok elsőként munkatáborba toloncolták, ám a megérdemelt események arra kényszerítették őket, hogy '42-'43-ra bárkit, aki fegyverbe fogható bevessenek. Így került Yang ismét fegyveres erők kötelékébe s a Vöröshadseregben számos ütközetben vett részt. Egyéves vörös pályafutásának végül Harkovnál lett vége, ahol a Wehrmacht véres vereséget mért a szovjet seregekre s Yang így került német hadifogságba.
    Mint ismeretes, a németek gyakran engedélyezték hadifoglyaiknak, hogy önkéntesként, a Wehrmacht kötelékében harcoljanak. Ezesetben Yang a 709.ik Gyaloghadosztály "Ostbataillone"-jába került, ahol francia földön kellett védelmi és második vonalbeli feladatokat ellátnia. Mikor a szövetséges partraszállás sikeresnek bizonyult, Yang ismét hadifogságba került. A harmadik hadseregből az amerikai 506.ik Ejtőernyősők ejtették fogságba, de barátunknak immár nem kellett ismét fegyveres szolgálatot vállalnia.
    Yang Kyoungjong, ez a szerencsétlen, a háború után az Egyesült Államokban telepedett le s végül ott is halt meg 1992-ben. Története azonban mindenképp emlékezetes, tanulságos s messzemenően s szomorúan érdekes.

 

Aleksandra Samusenko, aki az egyetlen női harckocsizó volt az 1. Páncélos Gárdánál.

aleksandra-samusenko.jpg

    Aleksandra Samusenko 1922-ben született s dicső pályafutást tudhat magáénak. Harcolt a finnek ellen a Téli Háborúban és természetesen a "Nagy Honvédő Háborúban" egyaránt. Samusenko nő létére megkapta a "Vöröscsillag Érdemrendet" amiért az általa parancsnokolt tank három Tigris-t győzött le.
    Miután ilyen fényesen szerepelt a Kurszki Csatában, Samusenko harckocsikat irányított a háború hátralévő éveiben, mégpedig az 1. Páncélos Gárdában. Egyszer például sikeresen kimentette erőit egy német rajtaütésből, ami tekintve a német haditechnika fejlettebb színvonalát, nem kis teljesítmény!
    A végzet, melyet különböző források eltérő okokkal magyaráznak, végül 1945-ben érte el. Aleksandra Samusenko sebeibe halt bele a Berlintől 70 kilóméterre lévő német faluban, Zülzefirz-ben. Az elfogadott változat szerint egy harckocsi gázolta el őt, s a tank lánctalpai alatt sebesült meg végzetesen. Végül a lengyelországi Lobez-ben temették el.