Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Madáretetés

2012.11.10

    A madáretetés több okból is igen hálás dolog. Egyszer azért, mert a többségében védett madarakról való gondoskodás lelki pirospontot jelent, másodszor azért, mert az etetőn alkalmunk nyílik megfigyelni ezeket az aprócska toll-labdákat, sőt, kiváló lehet amatőr fotósoknak, akik pár jó fényképet is tudnak készíteni a kis téli vendégekről!
    A madáretetés azonban felelősség is és vannak szabályai, amiket be kell tartani! Ha belekezdtünk, akkor már nem hagyhatjuk abba, mert ezzel az etetőhöz szokott madarak pusztulását okozhatjuk, ami ne szépítsünk: Gyilkosság. Másrészről pedig nem mindegy, milyen etetőt hová helyezünk és mit teszünk bele! Soha ne  adjunk kenyérféléket, péksüteményeket nekik! Akkor mit és hogyan is csináljunk?


- Az etetőt olyan helyre tegyük, ahol nem történik jelentős hőcsere, azaz nincs jelentős hőingadozás, mint egy gázfűtés külső elvezetésénél!
- Ne telepítsük az etetőt földközelbe, ahol bolygatásnak, támadásnak könnyen ki van téve! Nem vidám ugyanis senkinek az esetleg bekövetkező látvány.
- Az etetést egész télen folytatni kell, erős hideg esetén a tavaszi hónapok egy részében is! Készüljünk fel továbbá, hogy a télen etetésre odaszokott madárkák jövőre is visszatérnek, szóval hosszú távra tervezzünk! Akinek nem fér bele, hogy éveken át folytassa a madáretetést, az inkább ne is fogjon bele!
- Tápláléknak általában magokat vagy szalonna-héjat szoktak adni, olykor müzli is előfordul az etetőkben. A madarak azonban elfogyaszták a nyers húst is! De a gyümölcsöt sem vetik éppenséggel meg...


    Nagy vonalakban ennyi lenne, a finom részletekre majd mindenki ráérez maga! S aki belevág, higgye el, nem fogja megbánni!