Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Társas darazsak

2010.03.10

     A társas darazsakat két nagy csoportba oszthatjuk: a Polistinae és a Vespinae család. Alapvetően mindkét család tagjai békés állatok, ezért ha megcsípnek, akkor tuti, hogy mi tettünk valami nagy baromságot! Ezt elkerülendő, jó ha tudjuk, hogy a darazsak nem szeretik a hirtelen és gyors mozdulatokat, ami madárra emlékezteti őket és azonnali védekezést von maga után! Akkor is megvédik magukat, ha fizikailag bántalmazzuk őket, rájuk tenyerelünk\ülünk\lépünk, de ez logikus. A fészek közelében fokozottan érvényes a nyugalom, mert itt nem csak egy darázs fog eszeveszett és idióta kalimpálásunkra reagálni, szóval megszívjuk, de nagyon. A fészek piszkálása, ütögetése szintén nem jó ötlet, ezt is jobb hanyagolni, persze mindenki másra gerjed. A világos színek vonzák a darazsakat, mert a fehér és a sárga gyümölcsre és\vagy mézre emlékezteti őket, míg a barack és a rózsaszín a húsra. Az édes szagok szintén csalják őket, mert ezek gyümölcsként jelennek meg piciny elméjükben, szóval óvatosan a szépítkezzésel, hölgyek, mert nem csak a pasikat vonzzák a jó illatok. Ha a szín vagy szag odacsalta a darazsat, esélyes, hogy ránk száll. Ekkor ne mozduljunk, különben megcsíp, akkor is, ha lecsapjuk (ami nem jó, mert ekkor feromont ereszt ránk, ami más darazsakat támadásra ingerel). Előfordulhat, hogy a szín vagy szag olyan izgalomba hozza őket, hogy fullánkjukat is kiengedik, de ekkor sem valószínű, hogy csípni fognak (ennek esélye 5-8% csupán). Ilyen esetben egy szalvétával vagy zsebkendővel óvatosan seperjük le őket, sose kézzel, mert az azonnali támadással jár! Ha mindezeket betartjuk, akkor rájövünk majd, hogy a darazsak szelídebbek, mint a kutyánk, csak az idegbeteg embereket támadják meg. Ne féljünk tőlük, érdekes és békés állatok!

     A Polistinae család tagjainak jellegzetessége az orsó alakú potroh és az általában igen feltünő, narancssárga csápostor. E család fajai nem igazi társas darazsak, hiszen a kaptárakban nem csak a királynő képes szaporodni. Fészekalapításkor ugyanis több megtermékenyített nőstény kezd el együtt fészket építeni, petéket rakni. Aztán elkezdik elölni egymás petéit. Az lesz végül a fészek uralkodója, akinek sikerül minden vetélytársnőjének utódait megölnie, míg neki magának marad pár utódja. Ekkor a többiek behódolnak neki és dolgozóvá válnak a fészekben. Ugyanígy a kikelt fiatal darazsak is mind szaporodóképes nőstények, ám behódolnak anyjuknak. Csak az ősszel kelő utolsó generáció tagjai nem hódolnak be, ők kirepülnek, áttelelnek és a következő évben új fészket alapítanak. Fészkeik általában zuhanyrózsára hasonlítanak és ritkán több rétegűek (max. 2-3). Nálunk 3 fajuk ismert (bár lehet több is bevándorlás vagy behurcolás útján).

Déli papírdarázs - Polistes dominulus

     Ez a faj nagyon hasonlít a francia darázshoz, egyetlen különbség a két faj között, hogy a déli papírdarázs szemének hátsó részénél összefüggő sárga folt van, míg a francia darázsnál két külön sárga folt látható. Potrohán a sárga területek kiterjedése szintén kisebb, bár ezt nehéz összehasonlítás nélkül észrevenni, szóval nem pont a legjobb határozó bélyeg.

 

Kép

 

=====

Francia darázs - Polistes gallicus

     Az előző fajhoz, mint említve volt, igen hasonló. Néha azonban a csápostoron e faj esetében a sötét területek a csáp végéig húzódhatnak, nem csak az első 3 ízen, bár ez igen esetleges bélyeg. Kertekben az egyik leggyakoribb darázs, a legtöbb gondot ők okozzák. Mivel szeret a fűben keresgélni, gyakori eset, hogy rálépnek, mire a darázs szúrással válaszol. Ezt azonban könnyen elkerülhetjük, ha nem mászkálunk mezítláb. Máskülönben nem csíp, hacsak nem bántjuk fizikailag, de akkor meg megérdemeljük, hogy belénk szúrja egyébként rövid fullánkját...

 

Kép

 

=====

Padlásdarázs - Polistes nympha v. nymphae

     E faj csápostorának felső része mindig és biztosan a csáp végéig sötét. További biztos elkülönítő bélyege az, hogy az utolsó potrohszelvény alsó része mindig fekete, ellentétben a másik két fajjal, ahol sárga. A padlásdarázs neve sokat elárul, gyakran költözik be elhanyagolt, öreg padlásokra, ahol a korhadó fák anyagát használja fészke építéséhez. Jelentéktelen kis állatok, gond nélkül követik az élni és élni hagyni elvet, ne bántsuk őket!

 

Kép

 

 

      A Vespinae család tagjai igazi társas darazsak. E fajokat az elől kúpszerűen levágott potrohukról ismerhetjük fel. Náluk a potroh rajzolat fontos bélyeg, ahogyan a homlok rajzolata is. Fészkeikben, melyek gömb alakúak, mindig egy királynő uralkodik, a többi nőstény terméketlen és méretre is kisebb. Királynők csak ősszel kelnek, hogy a telet áttelelve új kaptárat alapítsanak. Időnként előfordul, hogy egy-egy királynő a régi kaptárába tér vissza és azt bővítik tovább, így egyes fészkek fél- vagy méteres átmérőt is elérhetnek. Hímjeik jól megkülönböztethetőek hosszú csápjaik alapján a nőstényektől. A hímekkel, avagy herékkel, nyár végén és ősszel találkozhatunk, ekkor rajzanak elő a fészkekből. E családot, bizonyos morfológiai bélyegek alapján, több külön alcsaládba sorolják, mely megjelenik a fajok tudományos nevében. A Dolichovespula rend tagjai esetében a szemek alsó szegélye a rágó tövétől távolabb van, míg a Vespula rend tagjainál a rágó tövéhez közel. A Vespa rend egyetlen hazai faját pedig igazán egyszerű dolog felismerni...

Lódarázs - Vespa crabro crabro, V. c. germana és V. c. vexator

(ez a képek sorrendje is!)

     Ez az a darázs, amit a leginkább túlmisztifikálnak. Könnyen felismerhető hatalmas termetéről és rozsdavörös színéről. Békés, ám félelmetes megjelenésű állatok. Ha nem bántjuk őket, akkor még a fészek közvetlen közelében sem fognak bántani (nekem simán sikerült a fészek közelében gyűjtenem őket, úgy, hogy egy sem támadott meg!). Kegyetlen ragadozók, ezért igazi áldást jelentenek a kertészeknek, hiszen a kártevők nagy részét ők vagy más darazsak pusztítják el! A méhészek nem szeretik őket, mert a méz megőrjíti őket. Fosztogatáskor 10-12 lódarázs képes kiirtani egy méhkaptárat, miközben alig 1-4 pusztul el közülük. Egyébként jól megférnek a méhekkel, csak a méz szaga hozza ki belőlük a gyilkos állatot. Erre jó, ha mi is fokozottan odafigyelünk!

 

Kép

Kép

Kép

=====

Szögletesfejű darázs - Dolichovespula media

     E faj legfontosabb ismertetőjele, hogy a homlokon a szemöblei majdnem teljesen sárgák és a fejpajzson egyetlen fekete pont látható. A fejen és a toron gyakran láthatunk vörösbarna mintázatot. Nem túl gyakori látvány manapság, főleg idősebb erdőkben él.

 

Kép

=====

Erdei darázs - Dolichovespula silvestris v. sylvestris

    A szemöböl a homlokon csak alul sárga, a fejpajzs sárga, nem látható rajta mintázat. A potrohszelvényeken közel szabályos fekete szalagok futnak, a potroh ránézésre megnyúltnak tűnhet. Mint neve is mutatja, erdei faj, de tisztásokon, réteken olykor láthatjuk virágokat látogatni.

 

Kép

 

=====

Szász darázs - Dolichovespula saxonica

     E faj torának oldalszőrzete fakó, sárgás. Igazi ismertetőjegye azonban jellegzetes potrohrajzolata, mely alapján könnyedén felismerhetjük! Gyakori darázs, és egyre gyakoribb lesz a városokban, ahogy költözik be. A méhekkel kifejezetten rosszul jön ki, gyakran megtámadja őket, egyébként nem sok vizet zavar, ha nem piszkáljuk (csípése igen kellemetlen és fájdalmasra duzzad!).

 

Kép

 

=====

Norvég darázs - Dolichovespula norvegica

     E faj torának oldalszőrzete fekete, a 2. potrohszelvényen pedig piros foltok láthatóak, valamint potrohrajzolata szintén jellegzetes, mégis gyakran keverik a szász darázzsal. A szász darázs utolsó potrohszelvényének hátán nem látható nagy fekete folt, legfeljebb egy halvány petty, míg a norvég darázsnál ez a kifejező folt megvan! Ráadásul a norvég darázs láthatóan vaskosabb testalkatú is...

 

Kép

 

=====

Német darázs - Vespula v. Paravespula germanica

     Potrohmintázata jellegzetes lehet, ha erdőben találkozunk vele, lakott területen azonban összetéveszthetjük a kecskedarázzsal. A német darázs fejpajzsán 3 fekete folt vagy pont látható, ez alapján biztosan felismerhető! Gyakori darázs volt régen, manapság azonban kezdi kiszorítani a szász darázs. Nyáron, melegben különösen ingerlékeny és agresszív, ekkor könnyen megtámadhat minket a legkisebb mozdulatra is!

 

Kép

 

=====

Kecskedarázs - Vespula v. Paravespula vulgaris

     Potrohrajzolata nagyon hasonló a német darázséhoz. A kecskedarázs fejpajzsán egy fekete sáv látható, ez alapján felismerhető biztosan. A kecskedarázs igen békés (sosem hallottam még olyan emberről, akit már csípett volna meg kecskedarázs), nyers fizikai behatás nélkül nem valószínű, hogy támadásra lehet bírni, szóval miatta nem kell aggódni...

 

Kép

 

=====

Osztrák darázs - Vespula austriaca

     A harmadik lábszára erősen szőrös és olyan potrohrajzolata van, ami alapján még a vakok is képesek meghatározni. Nálunk nem túl gyakori faj, egyes helyeken, szigetszerűen fordul elő. Neve nem a származására utal, Ausztriában sem sokkal elterjedtebb ugyanis, mint nálunk... E faj parazita életmódot folytat, nincsenek dolgozói!

 

Kép

 

=====

Pirosfoltos darázs - Vespula rufa

     Szintén nagyon jellegzetes mintázatú darázs, nagy hülyének kell lennünk ahhoz, hogy bármi mással összekeverhessük (bár a kombájnra tényleg nagyon hasonlít szürrealista profilból). Fűves területeken könnyen összefuthatunk vele, de nem kell megijedni tőle sem, ő is békés, mint minden darazsunk...

 

Kép