Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Űrgárdisták

2011.01.08

Kép

      Az Űrgárdisták a Warhammer 40000 univerzumának legdurvább emberi katonai, akik nem többek vagy kevesebbek, mint rettenthetetlen szuperemberek, az Istencsászár elkötelezett lovagjai és a Birodalom lankadatlan védelmezői. Ezek a csatatestvérek családot nem, csak rendházat ismernek, sosem hanyagolják el szentnek tartott kötelességeiket és nem ismernek irgalmat. Egykoron maga a Császár alapította meg az első Űrgárdista légiókat a primarchák (néhol a Császár fiaiként emlegetik őket, bár ez erősen kérdéses) génjeiből, hogy segítségére legyenek a Nagy Kereszteshadjáratban, melynek célja az emberlakta világok százezreinek (millióinak?) egyetlen Birodalommá kovácsolása volt. Ezekkel a hihetetlen seregekkel az oldalán a Császár könnyedén szétzúzott minden ellenállást és megalapította a több, mint 10000 éve fennálló Birodalmat. Ám a siker kapujában legkedvesebb és legbizalmasabb embere és barátja, Horus, fellázadt a Császár ellen és a maga oldalára áttérített Űrgárdista légiókkal megindult, hogy trónfosztást kövessen el. Elkeseredett és véres hadjárat vette kezdetét, míg végül Horus elküzdötte magát a Birodalom szívéig és ostrom alá vette a Földet, ahol a Császár és hívei a végsőkig való harcra készültek. Végül a lázadó hadúrt levágta a Császár, ám borzalmas sérülései miatt életfenntartó protézisbe kényszerült, melyben azóta is vigyázza Birodalmát minden veszélytől. Horus bukása után az áruló légiók az Iszonyat Szemébe menekültek, s őket azóta Káosz űrgárdistáknak nevezik. A lojális légiókat pedig a Császár rendházakra (káptalanok) bontotta, minden rendházba 1000 gárdistával (ez volt a 2. Alapítás). A lojális légiók (1. Alapítás) a következőek:

Sötét angyalok - Primarcha: Lion El'Johnson

Fehér hegek - Primarcha: Jaghatai Khan

Űrfarkasok - Primarcha: Leman Russ

Birodalmi öklök - Primarcha: Rogal Dorn

Vérangyalok - Primarcha: Sanguinius

Vasöklök - Primarcha: Ferrus Manus

Ultramarinok - Primarcha: Roboute Guillaume

Szalamandrák - Primarcha: Vulkan

Holló őrség - Primarcha: Corax

Kép      Minden káptalan önálló harci alakulatnak számít és mindnél követelmény, hogy önfenntartó legyen. Jelenleg ezer káptalan van, így elméletileg összesen egymillió űrgárdista létezhetne, ám a folyamatos harcok, expedíciók során bekövetkező veszteségek miatt egy káptalan sosincs teljes létszámon. A legtöbb káptalan főbázisa egy bolygón található ám akadnak olyan rendházak, melyek űrben keringő bázisokon vagy hatalmas csillaghajókon rendezkedtek be. Akárhogyan is legyen, minden rendház az általa favorizált világokról toborozza az újoncait, mely világok legtöbbje igen embert próbáló, így az onnan kikerülők önmagukban is nagyon strapabíró példányok. Minden újonc-jelöltet részletes testi-lelki vizsgálatoknak vetnek alá, melyeken csak töredékük megy át, hogy űrgárdista növendékként megkezdhesse a kiképzést. Az újoncok minden esetben a serdülőkoruk elején járnak, 14-15 évesnél idősebbeket nem választanak ki, mert sosem válna belőlük igazi gárdista előrehaladott koruk miatt. A növendékek ugyanis rengeteg implatot és szervet kapnak a testükbe, amit egy idősebb szervezet már nem bírna feltétlenül befogadni. A speciális kiegészítéseken kívül a képzés részét képezi az iszonyatos mennyiségű elméleti anyag oktatása, valamint a dogmatikus kondícionálás a Császár feltétlen imádatához és az adott káptalan rendszabályaihoz, szokásaihoz.

     Minden űrgárdistának két szíve van, hogy az egyik elvesztése vagy sérülése ne okozza a végét. Erősített érzékszerveket kapnak, speciális agylebenyeket, kiegészítő mirigyeket, kerámiát a csontjaikba erősítésként (meg sok minden mást, bár ez rendházanként igen eltérő) valamint egy speciális hámréteget (feketehám), mely lehetővé teszi számukra, hogy eggyé válhassanak hatalmas páncéljaikkal. Mire végeznek, a legsatnyább gárdista növendék is minimum 2 méter magas lesz és képessé válik puszta kézzel pépessé szorítani egy ember fejét. Ezután felderítő osztagokba osztják be őket, ahol bizonyíthatják, hogy méltóak arra, hogy teljes jogú csatatestvérré fogadják őket és űrgárdistává váljanak. Csak a teljes jogú űrgárdisták kapnak olyan páncélokat, amikkel eggyé lehet válni a feketehám segítségével ( energiapáncél, terminátor-vértezet).

     Egy káptalan hadereje 10 kompániára van bontva, mindegyik élén egy kapitánnyal. A kompániák pedig szakaszokra tagozódnak, mindegyikben 10 gárdistával, akiket egy őrmester vezet. Ez alól csak a felderítő szakaszok képeznek kivételt, amik 5 fősek, szintén őrmesterrel az élükön. A különböző kompániákban speciális gárdisták is szolgálnak, például mindben kell lennie egy orvosnak. További speciális gárdisták a könyvtárosok (pszik), a káplánok (lelki vezetők) és a techgárdisták (technikus művészek). A gárdisták maguk lehetnek normál (tactical), roham (assault) vagy pusztító (devastator) csapatok tagjai. A rohamgárdisták könnyebb fegyverzettel bírnak, viszont rövid repülésekre alkalmas páncélt viselnek, így ők speciális csapásmérésre valók. A pusztító csapatok nehézfegyverekkel vannak telezsúfolva és az ő feladatuk az, hogy amit a többiek nem tudnak leküzdeni, azt ők robbantsák a feledésbe. Általában a gárdisták energiapáncélt viselnek, ami majd mindentől megvédi őket, ám a tapasztaltabb, már bizonyított csatatestvérek terminátor-vértezetet viselhetnek, mely sokkal durvább a sima energiapáncélnál (csak kevés dolog képes kárt tenni bennük, de tényleg!).

     Természetesen a rendházaknak gépesített arzenálja is van, mely minden fegyvernemet lefed a légierőtől a tüzérségen át a tankokig, sőt űrflottát is fenntartanak változó méretben. Néhány káptalan rendelkezik behemótokkal is ám akad, amelyiknek titánjai is vannak! A behemótok speciális harci protézisek, melyek belsejében egy menthetetlenül megcsonkult de még élő gárdista van, aki eggyé olvadt a hatalmas monstrumokkal, amik fegyverek egész tárházával vannak megtömve...

Kép